برای مقابله با بی انگیزگی و افت تحصیلی چه راهکارهایی وجود داره؟
ناشناس ( تحصیلات : دبیرستان ، 18 ساله )
سلام من یه پسر18 ساله هستم که پدرم رو در 7سالگی از دست دادم فرزند اولم و دو تا داداش دوقلو کوچکتر از خودم دارم .زمانی که پدرم در قید حیات بود همیشه اهل رفت و آمد و اجتماعی بودن بودم ولی بعد از اون با توجه به شرایط مادرم منزوی شدیم در همون بچگی وارد قضایای جدی زندگی شدم از مسایل ارث و ماترک بگیرید تا مزاحمت ها برای مادرم با همه ی این حال من درسم خوب بود و چون دوست داشتم همیشه برتر باشم تلاش کردم و دبیرستان تیزهوشان مرکز استان قبول شدم و از شهرستانمون به شهر جابهجا شدیم من که از یه شهرستان کوچک به شهر بزرگ اومده بودم و از لحاظ سطح مدرسه جهش به وجود اومد دچار مشکلات تحصیلی شدم ولی به لطف خدا تا سوم دبیرستان رو عالی خوندم تا این اواخر همون سال سوم برای مادرم خواستگار پیدا شد اون آقا هم یه پسر هم سن داداشای خودم و یه دختر عقدی داشت نمیدونم چی شد که با این وصلت موافقت کردم و دیدم وسط زندگی ای که من یک حق رای محکم داشتم آقایی با عقیده های قدیمی و قلدرمآبانه وایساده سعی کردم ازش دور بمونم تا درسم تموم شه و از خانواده جدا شم ولی اون مرد هر روز ابزار پشیمونی از انتخاب همسرش میکرد و توقعات بی جا و.... البته ناگفته نماند مادرم هم چون هفت هشت سال رو پای خودش بود پذیرش یکباره یه مرد خودرای رو نداشت که به هر حال موضوع به دادگاه کشید و هنوز که هنوزه و با گذشت یکسال ادامه داره(طلاق و مهریه و ...) من بیچاره وسط این ماجرا ها گم شدم و شروع کردم به افت کردن تا جایی که از اواسط امتحانات نوبت اول دست به کتاب نزدم من که رویای پزشکی تهران رو داشتم الان به اتاق عمل ...جا هم امیدی ندارم دستم به کتاب نمیره و به شدت تنبل و بی حوصله شدم همه راهی رو هم امتحان کردم از روان پزشک گرفته تا دعانویس و موسیقی درمانی و یوگا و هزارتا چیز دیگه حتی به یکی از دوستان مادرم هم که روانشناس هست هم مراجعه کردم که اصلا بهم گوش هم نداد حالا من موندم و دو ماه وقت تا کنکور و بی حوصلگی و ....
دارم دیوونه میشم خواهش میکنم کمکم کنید
مشاور (احسان فدایی)
در مورد ازدواج مادرتان باید توجه داشت که اینطور نیست که اگر انسان یکبار در ازدواج و زندگی مشترک شکست خورد دیگر نتواند خوشبخت شود. البته شکست باعث شکنندگی فرد می شود و مثلا ممکن است انسان در ویژگی که همسر سابق او نداشته است افراط کند و به دیگر ملاک ها در ازدواج دوم دقت نکند. مثلا یکی که همسرش در بحث نجابت مشکل داشته حالا توجه افراطی به نجابت دارد و به ملاک های دیگر اصلا توجه نمی کند و ممکن است انتخاب غلطی بکند.بلکه ازدواج درست ازدواجی است که انسان به همه ملاک ها دقت کند و با مشورت و با سنجش عقلانی و تحقیق و سوالات جلسه خواستگاری که طبق ملاک های ازدواج طرح شده اند فرد مقابل را به خوبی بشناسد و کفویت بین خودش و او را بررسی کرده و فرد مناسبی را برای ازدواج انتخاب کند. گاهی نیز فرد با همسر سابق لجبازی می کند و ممکن است بخواهد که روی همسر سابق را کم کند و مثلا بخواهد زودتر از او ازدواج کند و بنابراین در انتخاب همسر دقت لازم را نداشته باشد.بصورت کلی انسان اگر با عقل و سنجش عقلانی و با شناخت همسر دوم خود را انتخاب کند می تواند به عشق و محبت و یک زندگی مشترک خوب برسد. ما نمی دانیم چرا مادرتان بدون تحقیق چنین انتخابی کردند و چرا چنین اتفاقاتی رخ داد ولی این را می دانیم که این موضوع با همة جوانبی که دارد و شما از آن آزار می بینید نباید مانع پیشرفت درسی تان شود و شما را بیازارد.به هر حال مشکلی است که به وجود آمده و مادرتان حل می کند البته از پشتیبانی شما غافل نمی شویم ولی باید با یک مدیریت قوی همة جوانب زندگی تان را مدیریت کرده و در ادامه پیشرفت درسی تان را تقویت نمایید و انگیزه تان را قوی کنید.
شیوه های افزایش انگیزه:
1- انتخاب هدف
اولین و مهمترین کار این است که با تفکر و مشورت با کارشناسان, هدف یا اهدافی را برای خود در نظر بگیرید. سعی کنید در کنار اهداف اصلی و بلند مدت هدفهای کوچکتر و زود بازده هم داشته باشید. به عنوان نمونه ممکن است هدف اصلی تان درست زندگی کردن در سایه ی دین و کسب علم باشد اما در طول این هدف اصلی می توانید هدفهای جزئی تری هم داشته باشید مانند: پاس کردن تمام دروس این ترم با معدلی مناسب, پیدا کردن دوستانی صمیمی و صادق, مرور و فهم عمیق درسهای پایه برای مقاطع بالا تر و...
2- ایجاد شوق
برای کسب آگاهی از آینده علمی و کاری رشته خود و همچنین درک فوائد و خوبیهای آن و نیز پیدا کردن شوق و اشتیاق , با اساتید و افراد موفق و پیشرو در این رشته مصاحبت و رابطه داشته باشید و از آنها مشورت هایی در زمینه های تحصیلی خصوصا یافتن راههای پموفقیت در ادامه تحصیل بخواهید.
3- برنامه ریزی
پس از تعیین هدف, و بوجود آمدن شوق و انگیزه برای رسیدن به آن, با ارزش ترین کار طراحی یک برنامه دقیق و کارآ است. داشتن برنامه برای رسیدن به هدف علاوه بر اینکه لازم و ضروری است, سبب امیدواری و پیشرفت نیز می باشد. سعی کنید برنامه ای متنوع شامل امور معنوی, تحصیل و استراحت داشته باشید.
4- تلقین مثبت
از تلقین این فکر که «من روحیه مطالعه و کار ندارم» یا «من حال مطالعه ندارم» و یا هر فکر منفی دیگر اجتناب کنید بلکه به جای آن به خود تلقین کنید که همانطور که توانستم در کنکور قبول شوم می توانم با موفقیت تحصیلات دانشگاه را به پایان برسانم و انشاءالله فردی مؤثر خواهم بود. در این زمینه راهکارهای زیر را عملی سازید:
- لیستی از توانمندیهای خود تهیه کرده و روزی دو یا سه بار با صدای بلند آن را بخوانید مثلا بگویند من شخص با استعدادی هستم و من ... هستم .
- لیستی از فوائد مادی , معنوی , موقعیتی درس خواندن در رشته خود و کسب موفقیت تحصیلی در آن تهیه نمایید و آن را هر روز مرور کنید و هر روز نیم ساعت بر روی یکی از آن فوائد فکر کرده و 10 سطر درباره آن مطلب بنویسید و این عمل را برای یکایک فوائد انجام دهید و بعد هر کدام که برای شما خوشایندتر بود را گاه گاهی مطالعه و به آن بیافزائید.
- لیستی از پیامدهای منفی درس نخواندن , مانند اخراج از دانشگاه و یا مشروط شدن و... را تهیه و با تأمل در مورد یکایک آنها این پیامدهای منفی را برای خود جدی , بزرگ و معضل آفرین معرفی کنید.
5- ارتباط با افراد مثبت
گاهی اوقات اطرافیان و دوستان و هم اتاقی ها در خوابگاه یا در دانشگاه با بیان مطالبی از قبیل «این که بعد از فارغ التحصیلی کار مناسب برای جوانان نیست» یا« عاقبت این رشته خوب نیست » یا ... انگیزه مطالعه و فعالیت های علمی را کاهش می دهند. بنابر این با افراد مثبت نگر، فعال، با نشاط , با انگیزه و درس خوان معاشرت کنید و از معاشرت با افرادی که به امور معنوی و علمی توجهی ندارند اجتناب کنید.
6- موفقیت نتیجه تلاش
پس از اینکه سعی و تلاش برای رسیدن به مقصود و هدف کردید, هرگاه موفقیتی بدست آوردید هر چند هم که کوچک باشد ، معتقد باشید که آن در نتیجه ی یاری های خداوند رحمان و سعی و تلاش شما بوده ، نه شانس و اتفاق و... پس خداوند را حمد بگویید و به خود پاداش بدهید.
7- برطرف کردن موانع
دوری از خانه و شهر یا محل سکونت, آب و هوا و تغییرات جوی, سوء تغذیه، مشکلات جسمانی یا روانی, احساس گناه و مسائلی از این دست می تواند سبب بروز مشکلاتی در ادامه راه تحصیل شود و انگیزه انسان را از بین ببرد. بنابراین در صورت بروز چنین مشکلاتی حتما آن را در اسرع وقت برطرف کنید.
8- آخرین و مهمترین نکته
با اهتمام به مسائل معنوی و مذهبی و شرکت در مراسم مذهبی روحیه معنوی خود را تقویت کنید. از گناه دوری کنید و از رفتن به محیط هایی که فکر و ذهن شما را می رباید اجتناب کنید. بدانید خدایی که قبل از وجود شما هستی را برای آمدنتان خلق و آماده نموده است می تواند برای ادامه وجود شما نیز هرکاری بکند پس از او یاری بخواهید که بدون خواست او کاری انجام نخواهد شد.
موفق باشید.
بیشتر بخوانید:
افت تحصیلی و روش های مقابله با آن
راه های تقویت انگیزه تحصیل
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}